Ni vet när man först gruvat och undrat hur det ska gå att få ihop allt. Man har fått skjuta på en del för att det ser omöjligt ut, men böjt ner huvudet och kört in i kaklet. Så kommer man ut på andra sidan, omtumlad och lite för trött för att riktigt orka glädja sig åt att det gick vägen ändå.


Efter högintensiva sista jobbdagar hem. God jultallrik och fint hejdå-halsband från arbetskompisarna.


Städa-städa-städa. 17-åringen går med illa spelad entusiasm ut med hundarna. I ena kylen har det runnit något som kanske var kulinariskt en gång. På alla glasskivorna. Jag tar ut och diskar dem. När de ska tillbaka är de för många. Två hamnar skitnära varandra. På den hyllan visualiserar jag att det ryms spännande saker. Ostron en-och-en. Vindruvor en-och-en. En inplastad limpmacka. (Ryms också utan plast). Majs tre och tre?


Jag river ut sängkläder och rensar dammsugarmunstycken som går trögt. Rensar i sopskåpet. Hittar 35 disktrasor i 12 öppnade förpackningar. Många knöliga papperskassar. Skrapar ut nåt som kladdat fast på botten. Jag bringar militärisk ordning. Eller ja. Lite bättre blir det i alla fall.


Efter långt städande blir jag mindre nogräknad men jag kommer igenom alla rum i alla fall. Gossarna kommer hem med julmat och fyller i mina rena kylskåp. 17-åringen är slutkörd efter två timmar på Birsta. De har med mat från Max som vi äter. Gula hunden får strips för att hon så gärna vill och fast hon börjar bli tjock. Kalla strips är gott för gula hundar. Jag tänker att bättre att hon äter än jag. Men sen slänger jag dem.


Till slut är det städat. Skinkan är griljerad. Jag åt den halvkall för jag var hungrig. Gula hunden fick lite svål för att hon ville. Familjen väntade tills den var genomvarm. Skinkan alltså, inte gula hunden.


Tvättmaskinen behöver några ronder till. I morgon packar vi. Letar upp passen.


Relativ julefrid börjar infinna sig.


Just den känslan är jag i nu. Värsta uppförsbacken är avklarad. Återstår att kasta ner lite kläder och rulla ner till Arlanda och nåt hotell jag just nu inte har koll på vilket, sova en natt och sedan åka till utrikes och Qatar för några timmars väntan på anslutning till Cape Town.


God Jul! I år har fantastiska 158 000 enskilda IP-adresser besökt min blogg och 284 000 besök. Rätt galet faktiskt. Tack för det kära läsare!