Jag går igenom huset med kvinnan för att hitta katterna med diarré. Hon är liten och böjd och ser oerhört trött ut. Det luktar starkt av kattkiss. Ovanpå köksskåpen, bakom gardinerna, på köksbordet -överallt är det katter. En katt sitter i vasken och kissar. Det står framme torrfoder på spruckna dessertfat med guldkant och rosor. En okastrerad hanne är instängd på toaletten. Han vankar av och an därinne, klättrar på nätet som är uppsatt som extra sluss in till toan.  


Jag räknar katterna jag ser. Bara i köket 26 stycken. I ett annat rum finns fyra till, varav en är nybliven mamma till några ungar. I ytterligare ett annat rum finns nytillkomna katter. Där har kattpesten tagit halva beståndet. Bara en av de drabbade lever ännu, övriga levande är troligen under inkubation eller immuna. Ingen vet.  


Kvinnan från myndigheten går med uppspärrade ögon och andas genom munnen med handen för munnen. Stanken är vidrig.


Mitt i vardagsrummet står en enkelsäng. Det är en stor kissfläck på det slitna blå överkastet. Mitt i misären  bor kvinnan och lever med alla katterna ingen vill ha. Senast i morse kom någon och ställde en katt i sin bur på hennes bro, vet att hon inte kan låta bli att ta in den. Enkelt sätt att dumpa problemet på någon annan.


No kill är ett begrepp som kommer från USA och handlar om att man inte väljer avlivning som lösning för katterna oavsett hur förvildade eller oönskade de är. Jag har avlivat en hel del sådana katter, som kommit in i burar och med avlivningsbeslut från Länsstyrelsen. Raggiga, rädda, aggressiva och nerkissade. För mig har det känts självklart. Att avliva djur har jag gjort dagligdags i 25 år och det är en del av jobbet. Bekvämlighetsavlivningar inför semestrar och oplanerade 10-veckorskattungar som tittar upp ur en kartong har i princip försvunnit. Kvar är katter som inte trivs i lägenhet eller i flocken utan kissar inne, katter och hundar som avlivas för att ägaren avlidit eller blivit senil eller barnet allergiskt, hundar och katter som visar aggressivitet. Jag avlivar dem också om det är så ägaren önskar. Med respekt för beslutet.


Jag försökte omplacera en fin katt i femårsåldern via FB på min förra arbetsplats. En oproblematisk katt som behövde ett nytt hem. Inlägget delades hundratals gånger. Utan napp. Det gör mig ödmjuk inför svårigheten att hitta nya ägare och att de som kommer faktiskt står utan alternativ, särskilt med katter som kissar överallt eller djur som har blivit aggressiva.


För de allra flesta är det inget förhastat beslut utan har föregåtts av mycket vånda.


Att idka no-kill på vildkatter, åka ut och mata dem, kastrera dem och se till dem varje dag i sin utemiljö och se till att de har något torrt ställe att vara på - ptjaa. Kanske skulle vi hellre lägga vår behjärtansvärda energi på att bekämpa trafficking, barnprostitution eller hjälpas åt att integrera våra flyktingar? 


Kvinnan fick hjälp med kattförbud från myndigheten. Hon såg lättad ut i de trötta gamla ögonen. Hon var fast i en ohållbar situation där grannarna börjat klaga över stanken och hela hennes lilla pension gick till kattmat och sand. Huset var bortom räddning, nergånget och sönderkissat.


Hon fick en bortre datumfrist, annars skulle vi komma och avliva dem. Jag kunde inte tänka annat än att det måste vara bättre för en katt att vara död än instängd i ett rum med 25 andra.


Vi börjar se annorlunda på liv och död inom veterinärkåren. Tiderna förändras och gamla sanningar omprövas. Det är nyttigt och nödvändigt. Det psykiska lidandet och umbärandet att gå emot sin solitära läggning är svårvärderat, likaså kanske att leva förvildad utomhus? Men när djur lider svårt har vi en djurskyddslag att lyda under. Ytterst är det Länsstyrelsen som fattar beslut om avlivning och vi är anmodade att följa beslutet.


Jag läser med fascination om en katt med stora fluglarvsinfekterade sår på bakkroppen där man från kattorganisationshåll velat ta katten tvärs över landet från västkusten till en veterinär på Öland för att rädda den med amputation av det svårast angripna benet. Man efterlyser transportör på sin FB-sida. Länsstyrelsen går emot hela idén och katten avlivas. Kommentarerna  är av sådan art att jag häpnar. Veterinärer är kattmördare. Blå Stjärnan ljuger och bedrar och är ohederliga. Tonläget är extremt obehagligt i somliga kommentarer.


I min värld är man ingen mördare när man avlivar en katt med fluglarver som äter på bakkroppen. I min värld är man heller ingen hjälte när man gör en sådan katt trebent och försöker rädda det ena benet. Vad ska den stå på för ben medan det kvarvarande benet läker? I min värld har länsveterinären tagit sitt djurskyddsansvar och beslutat att förkorta djurets lidande, som varit betydande innan det kom under vård på djursjukhuset. Det tar tid innan det kryllar av larver i ett sår, det händer inte över en natt. Den som sett och hört larverna som snaskar inne i köttet vet att det är lidande bortom förståndet.


Vi som har andra perspektiv än no kill behöver höras i debatten och nyansera. Liv ska inte räddas till varje pris. Det måste utgå från kattens behov och lidande på vägen. Stötta veterinärerna som vågar stå på djurskyddets sida. Ifrågasätt berättelserna hur det gått till. Begär ut akten från Länsstyrelsen och läs innan du kastar dig över kommentarsfältet. Bara för att 70 andra vrålar mördare och maktmissbruk så har de inte automatiskt rätt.


Tack Blå Stjärnan för att ni står pall i debatten och skyddar och försvarar personalens rätt att slippa hot och förtal.