Det finns så mycket kärlek därute. Min vän får på kort tid två telefoner från olika håll; en kompis i Jönköping skickar en Iphone och min kollegas ex bidrar med en avlagd telefon han själv använt för sin diabetesapp. För första gången sedan flickan insjuknade i diabetes för flera år sedan kan vården se hennes sockervärden. Den telefon mamman hade råd med var inte tillräckligt fancy för att klara av appens alla funktioner. Hon bad om hjälp via socialen för att få en adekvat telefon men fick nej. 


En annan kollegas dotter berörs av min berättelse och tömmer ur sin garderob och ger av sina ridkläder till dottern. Flickan lyser som en sol när hon ser ridstövlarna. Hon rider travhästar och får ont av de skor hon har. Glädjen är stor när de passar. 


Men det allra märkvärdigaste är att åka till C. Hon och vuxna dottern har shoppat hygienartiklar, torrvaror, städartiklar, godis, kakor och kläder. Ryggsäck till studerande vuxna sonen och en miniräknare. Kollegieblock. Dessutom har de blåst ur en gamingdator och en pc och ger bort en Iphone. Hela min bil är full när jag åker till min vän. 


Det är bättre än julafton att se hur de susar upp med klädpaket, datorer, mat och mjöl uppför de tre trapporna utan hiss. Åtskilliga lådor och påsar. Se hur sonen får sin första egna dator, hur den bärs upp först av alla grejer med varsamma händer av en ung man som längtat sedan han fick veta att den kommer. Höra att han hoppar över middagen och susar iväg till teknikaffären och köper en sladd för att komma igång. 


Jag får ett sms senare som beskriver familjens ändlösa tacksamhet och glädje:

"Herregud vad mycket kläder! A hittade en hel del som passade, Mjukisbyxor och hoodies. Vi är så tacksamma för allt. A är sååå glad för datorn. Han sitter klistrad framför den. Han sa "känns overkligt att jag har en dator som alla andra" Fina hon som gav honom den. Det betyder så mycket för honom ska du veta. 

Å E har hittat ridbyxor och stalljacka till vintern. 


Är en fröjd att öppna skafferiet. Var några år sedan mitt skafferi såg ut så där"


Det gör både ont och känns gott på samma gång. Att leva i ekonomiskt utanförskap. När kompisar har dator som en självklar accessoar. Medan han aldrig ägt en egen. Så att det känns overkligt att plötsligt tillhöra. 

Han tackar själv min väns dotter som skänkt den på sms. Det känns stort. 


En fin dag på många sätt. Men också outsägligt sorgligt hur ojämlikt vi har det i Sverige för våra barn.