Jag är medveten om mitt ansvar som chef. Att inte oroa i onödan. Samtidigt är livet för komplext för att inte oro och tvivel ska ges plats. Det är så beslut blir välgrundade. Jag tror också att jag som chef behöver få vara av kött och blod med egna kval och funderingar. Annars väljer jag bort en stor del av mig själv. Jag vill vara sann mot mig själv. Och i det ingår att erkänna att det är svårt ibland. Dessutom tror jag på individens ansvar för sitt eget liv och att hantera det de läser på nätet för vad det är.  


Vår sydafrikanske vän Jeremy kom med flyg från Kapstaden till Piteå i början av veckan. Hans fru blev kvar i Stockholm där kongressen skulle vara nästa dag. Jeremy kom för att han ville dela med sig av sina erfarenheter i livet men också - förstås- av sin tro som kristen och präst. Han är djupt religiös och har full tillit till att Gud hjälper honom. Men han behöver också hjälpa sig själv. Han har ett eget ansvar.


Han pratar om att inte ge upp. Ordet "faith" rymmer mer än svenska motsvarigheter. Tillit. Hopp.


Jag frågar honom på hundpromenaden om människor som han träffar som inget äger. Hur de kan leva i misär och bibehålla hopp och tillit. Att de inte blir förbittrade över de djupa klassklyftorna i samhället och hur usla villkor de har. Jeremy återkommer till att de känner tillit. Tillit till Gud och att deras tid kommer. Att det finns en mening.


Just den delen av tron är extremt svår för mig att hantera. Att det finns någon som helst mening med att leva med svåra smärtor eller att sakna precis allt fundamentalt. Men jag beundrar de som har denna tröst i livet. Att det finns ett slut och att det kommer bättre tider. Man får inte ge upp hoppet. Man har ett eget ansvar att hjälpa till att få pusselbitarna på plats.


Jag är djupt rörd över Jeremys gest att åka enkom tur och retur till oss för att ingjuta mod på det sätt han tror stenhårt på. Jag önskar jag hade hans tillit. Han är en enastående människa med ett stort hjärta.


Jag har roligt på jobbet. Jag har aldrig fått en så svår och samtidigt så rolig arbetsuppgift som nu. Jag har storchefer som är alldeles av en egen sort - okonventionella, vänliga, roliga, galna och fulla av entusiasm och tilltro till att det här kommer att bli hur bra som helst. Ett uppdrag som det helt enkelt är svårt att säga nej till.


Sundsvall - here we come - one way or another !